- صفحه اصلی
- آشنایی با هوشبری , مهارت های هوشبری
- درباره هوشبری و بیهوشی عمومی بیشتر بدانید!
هوشبری و بیهوشی عمومی
قدیمیترین داروی آرامبخش شراب بودهاست، که هزاران سال پیش در بینالنهرین استفاده میشدهاست. در دوران باستان، در مناطقی از جهان از عصاره و مشتقات گیاهانی همچونخشخاش، سولانوم، کوکا و مهر گیاه استفاده میشدهاست. پزشکان مسلمان و مسیحی، بیهوشی استنشاقی را به کار میبردند و محلول تریاک و آب شوکران و مواد دیگر را بر رویاسفنج، که به اسفنج خواب معروف بودهاست، میریختند.
معروفترین داروی بیهوشی اتر است که اختراع آن به قرن ۸ بازمیگردد. سپس در سده نوزدهم، کلروفورم نیز مورد استفاده قرار گرفت. از بین داروهای بیهوشی استنشاقی فقط گاز دی نیتروژن مونوکسید همچنان و بهطور گسترده در بیهوشی به کار برده میشود و اتر و کلروفرم با داروهای امنتر جایگزین شدهاند.
با پیشرفت دانش پزشکی علاوه بر داروهای بیهوشی استنشاقی از داروهای تزریقی نیز استفاده میشود.
بیهوشی عمومی
بیهوشی عمومی حالتی القا شدهاست که در آن فرد با دریافت داروهایی حالت فراموشی، بیحسی، فلج عضلانی و القای خواب را پیدا میکند، که تمامی این حالات کنترل شده و قابل بازگشت است.
در بیهوشی عمومی این چهار وظیفه دنبال میشود:
(۱)بیمار بهطور موقت، حتی هنگامی که محرک درد وجود دارد، بیدار نشود؛
(۲) به یاد نیاورد چه اتفاقی افتادهاست؛
(۳) فراهم کردن راههایی ایمن و تنفس دادن به دلیل فلج عضلات تنفسی انجام شود (به دلیل از بین رفتن رفلکس بلع احتمال آسپیراسیون ریوی وجود دارد، بنابراین بیمار تحت لولهگذاری تراشه قرار میگیرد)؛
(۴) حمایت قلبی-عروقی به دلیل اثرات داروهای بیهوشی فراهم شود.
بیهوشی عمومی در برابر آرامبخشی و بیحسی منطقهای قرار دارد و دارای سه هدف عمده میباشد:
- فلج کامل اندام
- عدم هوشیاری
- از بین بردن استرس برای عمل جراحی.
در گذشته با استفاده از مواد بیهوشی به دو هدف اول دست پیدا میکردند، که باعث میشد پزشکان جراح بتوانند اعمال ضروری را انجام دهند، اما بسیاری از بیماران به دلیل بالا رفتن فشار خون و ضربان قلب ناشی از عمل جراحی، فوت میکردند.
هاروی ویلیام کوشینگ با تزریق ماده بیحسکنندهٔ موضعی قبل از عمل فتق نشان داد که باید درد و استرس ناشی از جراحی را از بین برد.
این مورد باعث شد که داروهای دیگر برای کاهش درد جراحی در کنار سایر داروهای بیهوشی گسترش پیدا کند و به این ترتیب از میزان مرگ ناشی از عمل کاسته شود. رایجترین راه برای رسیدن به بیهوشی کامل، بیهوشی استنشاقی میباشد.
میزان قدرت داروهای بیهوشی با میزان انحلال آنها در چربی در ارتباط است. داروهای بیهوشی استنشاقی بر روی قسمتهای مختلف سیستم عصبی مرکزی اثر میگذارند.
به عنوان مثال اثرات شلکنندگی و فلجکنندگی داروهای بیهوشی استنشاقی ناشی از اثر این داروها بر طناب نخاعی است، در حالی که اثرات فراموشی و خوابآوری ناشی از آرامبخشی هنگام بیهوشی ملایم، به دلیل اثرات این داروها بر روی مغز است.
میزان قدرت داروهای بیهوشی با معیار حداقل غلظت آلوئولی سنجیده میشود. حداقل غلظت آلوئولی، میزان دارویی از ماده بیهوشکننده است که در ۵۰٪ بیماران از پاسخ به تحریک دردناک جلوگیری میکند.
بهترین داروی بیهوشی دارویی است که خواب، بیدردی، شلی عضلانی و فراموشی را با هم ایجاد کند و همچنین باعث تغییرات در فشار خون، ضربان قلب و تنفس نشود. از سال ۱۹۳۰ پزشکان و دانشمندان تلاش خود را برای تقویت داروهای بیهوشی استنشاقی به وسیله داروهای تزریقی آغاز نمودند.
داروهای مورد استفاده در ترکیب ارائه شده، ریسک بیهوشی را برای بیمار حین بیهوشی کاسته و باعث بهبودی سریعتر بیمار میشود.
داروهای نوین بیهوشی میزان مرگ و میر ۷ روز پس از بیهوشی را کاستهاست. برای مثال پروپوفول (تزریقی) میتواند در ابتدای عمل جهت القای بیهوشی استفاده شود.
فنتانیل(تزریقی) جهت کاهش استرس ناشی از جراحی (درد ناشی از جراحی)، میدازولام (تزریقی) برای اثرات آرامبخشی و فراموشی استفاده میشود و در نهایت سووفلوران (استنشاقی) در طول جراحی به عنوان داروی نگهدارنده بیهوشی قابل استفاده است.
آرامبخشی
این فرایند برای بیمار اثرات خوابآوری، آرامبخشی، ضداضطراب، فراموشی، ضدتشنج و شلی عضلانی به صورت عصبی، مانند آنچه در خواب اتفاق میافتد، را ایجاد میکند.
برای اینکه نمایی از آرامبخشی را بتوان شرح داد، میتوان گفت در این فرایند بیمار در حال خواب آلود و آرام بوده و تمام وقایع را فراموش خواهد کرد و اجازه خواهد داد تا روند درمانی ناخوشایند کامل انجام شود.
داروهای این دسته معمولاً بنزودیازپینها هستند که به همراه یک داروی کاهنده درد نظیر مخدر یا بیحسکننده موضعی استفاده میشود، چراکه بنزودیازپینها به تنهایی اثرات ضد درد ندارند
سایر داروهایی که میتوانند اثرات آرامبخشی ایجاد کنند عبارتند از پروپوفول، کتامین، تیوپنتال سدیم و داروهای بیهوشی استنشاقی.
مزیت و تفاوت عمده بین این روش و بیهوشی عمومی، عدم نیاز به پشتیبانی راه هوایی بیمار و تنفس بیمار توسط لولهگذاری تراشه و تنفسی مکانیکی است و همچنین اثرات کمتری بر روی سیستم قلب و عروق بیمار خواهد گذاشت.


»» کارشناس جراحی و کارشناس ارشد مدیریت خدمات بهداشتی درمانی با ۱۷سال سابقه فعالیت در زمینه های مختلف دارو، درمان، تجهیزات پزشکی، اتاق عمل و دارای مهارت تخصصی در جراحی های آرتروسکوپیک زانو با تکنیک های اروپایی و امریکایی و انجام حدود 300 جراحی آرتروسکوپیک در اتاق عمل های ایران. مدیر سایت جامع اتاق عمل
حمیدرضا محمدی 167 نوشته در سایت جامع اتاق عمل دارد . مشاهده تمام نوشته های حمیدرضا محمدی

- آشنایی با اتاق عمل
- آشنایی با هوشبری
- ارتوپدی و شکستگی
- پروسیجرهای جراحی اتاق عمل
- پوست، مو و زیبایی
- تجهیزات اتاق عمل
- تجهیزات هوشبری
- چشم
- دستگاه گوارش
- دیابت
- ذخیره
- رشته تحصیلی اتاق عمل
- رشته تحصیلی هوشبری
- زنان و زایمان
- زنان و زایمان و کودکان
- سرطان
- فضای اتاق عمل
- قلب و عروق
- کتاب های پزشکی
- کلیه و مجاری ادرار
- مقالات
- مقالات تخصصی بیهوشی
- مهارت های اتاق عمل
- مهارت های هوشبری
- ویدئو آموزش