- صفحه اصلی
- مهارت های اتاق عمل
- چند نکته ضروری در ناشتایی در کودکان قبل از جراحی
چند نکته ضروری در ناشتایی در کودکان قبل از جراحی
ناشتایی در کودکان قبل از no per oral:NPO
این تفکر که هر چه دوره ناشتا بودن طولانی تر باشد تخلیه معده بیشتر صورت می گیرد ،تفکر اشتباه و برای کودک ناخوشایند است.
ناشتا بودن طولانی به خصوص در شیرخواران سبب دهیدراتاسیون و هیپوگلیسمی می شود. تمام اطفال باید مصرف غذا را از ۶ ساعت قبل از عمل متوقف کنند اما در مورد مایعات صاف شده دو ساعت کافی است.
به طوری که بین بیمارانی که بیش از ۶ ساعت مصرف مایعات صاف شده را متوقف کردند با بیمارانی که فقط دو ساعت قطع مصرف مایعات صاف شده داشتن از نظر ph و حجم معده تفاوتی وجود ندارد. بروز آسپیراسیون محتویات معده بین 1 در 9000 تا 1 در 25000 مورد در اطفال متفاوت است.
شیرخواران مکرراً مقادیر بسیار جزئی از چیزی را که می خورند را آسپیره میکند و به نظر میرسد که آن را تحمل میکنند. این بیماران معمولاً بی علامت هستند و در صورتی که 2 ساعت پس از آسپیراسیون علامتی پیدا نکنند به نظر نمیرسد که از نظر مسائل ریوی مشکلی داشته باشند اما در صورتی که علایم آسپیراسیون ظاهر شود نیاز به اکسیژن درمانی و تنفس مکانیکی فیزیوتراپی و آنتیبیوتیک تراپی دارند.
دستورالعمل مدت زمان ناشتایی برای اعمال جراحی الکتیو:
مایعات صاف شده تا ۲ ساعت قبل از عمل می توانند مصرف شوند. شیر مادر از ۴ ساعت قبل از عمل متوقف می شود و شیر فرمولا از ۶ ساعت قبل از عمل و غذای جامد نیز از ۶ ساعت قبل از عمل باید متوقف شود. پروتکل دیگری که برای ناشتا ماندن در اطفال مطرح میشود بر اساس سن کودک است.
سن | شیر و جامدات | مایعات صاف شده |
کمتر از 6 ماه | 4 | 2 |
3-36 ماه | 6 | 3 |
بیش از 36 ماه | 8 | 3 |
دارو درمانی قبل از درمان:
اعمال جراحی برای اطفال میتواند منجر به ترومای روانی گردد. ترس از درد و اقدامات ناخوشایند در اتاق عمل و برخورد با افراد ناآشنا در آنجا همه برای کودک اضطراب آور است.
نیاز به پیش درمانی قبل از عمل باید بر اساس وضعیت طبی زمینه ای، طول مدت جراحی، القای مطلوب بیهوشی و ساختار روانی کودک و والدین در نظر گرفته شود. پیش درمانی به طور طبیعی برای شیرخواران کمتر از شش ماه ضرورت ندارد.
اما برای کودک ۱۰ تا ۱۲ ماه و بزرگتر از آن که ترس و اضطراب جدایی از والدین را درک می کنند قطعاً باید تجویز شود. روش های مختلفی برای تجویز آرامبخش قبل از عمل جراحی وجود دارد که شامل روش های دهانی، داخل عضلانی، وریدی، رکتال، زیر زبانی و مخاط بینی است.
هرکدام از این روشها معایبی نیز دارند، مثلاً در روش دهانی شروع اثر دارو آهسته است، روش عضلانی دردناک و آزار دهنده است، در روش وریدی حین تزریق درد تولید می شود، در روش رکتال بیمار احساس ناراحتی می کند و باعث احساس دفع و بعضا احساس سوزش می شود، در روش استفاده از مخاط بینی اگر چه جذب دارو سری است ولی میتواند تحریک کننده باشد.
روش زیر زبانی بهترین سازگاری را دارد به طوری که علاوه بر جذب نسبتاً سریع درد نیز ندارد. شایع ترین آرام بخش هاي مورد استفاده قبل از عمل بنزودیازپین ها هستند. در اطفال میدازولام به صورت خوراکی(0/5 میلی گرم/کیلوگرم) و یا بصورت نازل(0/5 میلی گرم/ کیلوگرم) مورد استفاده قرار می گیرد.
کتامین داروی دیگری است که به روش خوراکی(0/5 میلی گرم/ کیلوگرم) و بصورت تزریق عضلانی (2 میلی گرم/ کیلوگرم) مصرف می شود. آنتی کلینرژیک ها، به علت دردناک بودن به طور معمول برای کودکان از طریق عضلانی تجویز نمیشود.
تجویز آتروپین(0/2 میلی گرم/ کیلوگرم) از طریق دهانی و یا داخل عضلانی ۴۵ دقیقه قبل از القای بیهوشی سبب کاهش شیوع هایپرتانسیون درطی القای بیهوشی یا هوشبرهای استنشاقی در شیرخواران کمتر از ۶ ماه می شود.
داروهای بلوک کننده هیستامین( H۲ بلوکر) جهت کاهش احتمال آسپیراسیون استفاده می شود( مثلا بیمارانی که دچار رفلاکس معده به مری هستند، مشکلات احتمالی راه هوایی، اعمال آندوسکوپیک و سابقه جراحی قبلی بر روی مری، اعمال جراحی، در وضعیت ترندلنبرگ و اعمال جراحی غیر انتخابی اورژانسی).
بررسی های روانشناختی با توجه به مراحل رشد و نمو در سنین مختلف نوزاد و کودک انجام میپذیرد. دو عامل خانواده و محیط روی جنبه روانشناختی فرد موثر است. سن کودک بر تاثیر این عوامل محیطی نیز موثر است.
سازگاری و مهارت های اجتماعی بر رشد کودک بهبود مییابند. رفتار و کردار والدین هم تاثیر مستقیم بر پاسخگویی آنها و مشارکت آنها در مراقبت از کودک در مرحله قبل از عمل دارد. بچه ها در مقابل حضور والدین خود در این مرحله واکنش های متفاوتی دارند.
وقتی که والدین نوزادان در کنارشان هستند، آنها رفتارهای سازگارانه تری از خود بروز میدهند. برعکس کودکان بزرگتر در جهت نشان دادن استقلال خود ممکن است مایل به حضور والدین خود هنگام آماده شدن برای جراحی نباشند. بر اساس رشد عقلی و عاطفی و بچه ها می توان راهکار مناسب جهت برخورد با آنها پیدا کرده و این مستلزم کشف وضعیت آنها از طریق برقراری ارتباط مناسب با کودکان و والدین آنهاست.
منبع: کتاب اصول و فنون عملکرد فرد سیار و اسکراب/لیلا ساداتی،احسان گلچینی
این مطلب بدون برچسب می باشد.
»» کارشناس جراحی و کارشناس ارشد مدیریت خدمات بهداشتی درمانی با ۱۷سال سابقه فعالیت در زمینه های مختلف دارو، درمان، تجهیزات پزشکی، اتاق عمل و دارای مهارت تخصصی در جراحی های آرتروسکوپیک زانو با تکنیک های اروپایی و امریکایی و انجام حدود 300 جراحی آرتروسکوپیک در اتاق عمل های ایران. مدیر سایت جامع اتاق عمل
حمیدرضا محمدی 167 نوشته در سایت جامع اتاق عمل دارد . مشاهده تمام نوشته های حمیدرضا محمدی- آشنایی با اتاق عمل
- آشنایی با هوشبری
- ارتوپدی و شکستگی
- پروسیجرهای جراحی اتاق عمل
- پوست، مو و زیبایی
- تجهیزات اتاق عمل
- تجهیزات هوشبری
- چشم
- دستگاه گوارش
- دیابت
- ذخیره
- رشته تحصیلی اتاق عمل
- رشته تحصیلی هوشبری
- زنان و زایمان
- زنان و زایمان و کودکان
- سرطان
- فضای اتاق عمل
- قلب و عروق
- کتاب های پزشکی
- کلیه و مجاری ادرار
- مقالات
- مقالات تخصصی بیهوشی
- مهارت های اتاق عمل
- مهارت های هوشبری
- ویدئو آموزش