- صفحه اصلی
- ارتوپدی و شکستگی , مهارت های اتاق عمل
- بازپروری بعد از انجام عمل آرتروسکوپی زانو
بازپروری بعد از انجام عمل آرتروسکوپی زانو
بازپروری بعد از انجام آرتروسکوپی زانو یا همان بهبودی بعد از جراحی آرتروسکوپی بسیار سریعتر و راحت تر از دیگر جراحی های متداول است با این حال باید مراقبت هایی را بعد از جراحی رعایت کرد. باید زانو را تا چند روز بعد از جراحی بالاتر از سطح قلب قرار داد پس بیمار باید دراز کشیده و اندام تحتانی را بالا نگه دارد. استفاده از یخ برای سرد کردن زانو می تواند مفید باشد.
اطراف زانو پانسمان شده است و پزشک زمان تعویض پانسمان و اینکه بیمار چه موقع می تواند دوش بگیرد را تعیین می کند. بعد از چند روز پزشک ارتوپد بیمار را مجدداً ویزیت کرده و زانو را معاینه می کند. بیماران اغلب بعد از آرتروسکوپی باید تا مدتی از عصای زیر بغل استفاده کنند. مدت و نحوه استفاده را پزشک معالج تعیین می کند.
زمان استفاده از اتومبیل و رانندگی را هم پزشک معالج با در نظر گرفتن متغییر هایی مثل نوع بیماری زانو، شدت درد بیمار، نوع داروهای استفاده شده توسط بیمار، توانایی بیمار در کنترل زانو و اینکه اتومبیل از دنده اتوماتیک استفاده می کند یا خیر تعیین می کند. معمولا بیماران می توانند بعد از یک تا سه هفته رانندگی کنند.
از داروهایی برای کاهش درد بعد از عمل استفاده می شود و ممکن است داروهایی برای کاهش احتمال لخته شدن خون برای بیمار تجویز شود. یکی از مهمترین قسمت های بازپروری بعد از آرتروسکوپی تقویت عضلات اطراف زانو و بدست آوردن دامنه حرکات زانو است که با انجام نرمش های بخصوصی باید زیر نظر فیزیوتراپ انجام شود.
مزایای جراحی آرتروسکوپیک زانو کاهش دورهی نقاهت، برش کوچکتر، کاهش واکنش التهابی، امکان انجام اقدامات تشخیصی، کاهش هزینهی عمل جراحی و کاهش عوارض جراحی از جمله مزایای این روش جراحی است
عوارض آرتروسکوپی زانو آتروسکوپی مانند هر عمل جراحی دیگر ممکن است با عوارضی همراه باشد مثل عفونت یا لخته شدن خون در ساق یا جمع شدن خون در زانو.
در صورت بروز علائم زیر باید بیمار به پزشک معالج مراجعه کند :
- تب، لرز
- قرمزی یا گرمای دائم در اطراف زانو
- افزایش شدت درد زانو
- تورم زیاد زانو
- ایجاد درد یا تورم در عضلات پشت ساق .
انجام ورزش بعد از عمل ارتروسکوپی زانو
انجام نرمش های خاص برای زانو بعد از انجام آرتروسکوپی لازمه بدست آوردن یک نتیجه خوب است. این نرمش ها را می توان روزی 3-2 بار و هر بار 30-20 دقیقه در منزل انجام داد.
اگر بعد از انجام دادن هر کدام از نرمش ها درد و تورم در زانو ایجاد شود باید آن نرمش را موقتاً قطع کرده و از استراحت، سرما، بستن زانو با باند کشی و بالا نگه داشتن زانو برای کاهش درد استفاده کرد هر نرمش را ده بار انجام دهید.
تقویت کننده عضلات خم کننده زانو (همسترینگ)
در این تمرین حالت باید حفظ شود(ایزو متریک ، استاتیک) زانو نباید تکان بخورد. روی زمین نشسته و یا دراز بکشید ، پا ها زاویه داشته باشند، تقریباً 10 درجه دو زانو خم شده باشد. حال پاشنه ها را به زمین فشار داده و عضلات پشت ران را منقبض کنید. این انقباض را 5 ثانیه نگه داشته ، سپس شل کنید .تمرین را 10 بار تکرار کنید.
تقویت عضلات راست کننده زانو(چهار سر ران)
بر روی شکم خوابیده ، زیر قوزک پا ی عمل شده ، حوله ای گرد کرده بگذارید. حال قوزک را به حوله فشار دهید . پایتان تا حدامکان کشیده باشد. حالت را 5 ثانیه نگه دارید. سپس عضلات را شل کرده و تمرین را 10 بار تکرار کنید.
اطراف زانو پانسمان شده است و پزشک زمان تعویض پانسمان و اینکه بیمار چه موقع میتواند دوش بگیرد را تعیین میکند.
بعد از چند روز پزشک ارتوپد بیمار را مجدداً ویزیت کرده و زانو را معاینه میکند.
بیماران اغلب بعد از آرتروسکوپی باید تا مدتی از عصای زیر بغل استفاده کنند. مدت و نحوه استفاده را پزشک معالج تعیین میکند.
از داروهایی برای کاهش درد بعد از عمل استفاده میشود و ممکن است داروهایی برای کاهش احتمال لخته شدن خون نیز برای بیمار تجویز شود.
قسمت های بازپروری بعد از آرتروسکوپی تقویت عضلات اطراف زانو و بدست آوردن دامنه حرکات زانو و انجام نرمش های بخصوصی باید زیر نظر فیزیوتراپ انجام شود.
عوارض آرتروسکوپی زانو
آتروسکوپی مانند هر عمل جراحی دیگر ممکن است با عوارضی همراه باشد مثل عفونت یا لخته شدن خون در ساق یا جمع شدن خون در زانو که اصطلاحا ایجاد هماتوم در این نواحی گفته می شود.
نتایج درمان
معمولا بیمار میتواند بعد از شش تا هشت هفته به فعالیت های بدنی عادی برگردد مگر در بازسازی های ACL که این مدت ممکن است قدری طولانی تر باشد. برای انجام فعالیت های بدنی شدیدتر مثل ورزش های پرفعالیت بیمار باید مدت بیشتر صبر کرده و بازپروری زانو را با دقت و پشتکار بیشتری ادامه دهد. نتایج کلی درمان البته بستگی مستقیم به نوع بیماری دارد که به بخاطر آن آرتروسکوپی انجام شده است.
»» کارشناس جراحی و کارشناس ارشد مدیریت خدمات بهداشتی درمانی با ۱۷سال سابقه فعالیت در زمینه های مختلف دارو، درمان، تجهیزات پزشکی، اتاق عمل و دارای مهارت تخصصی در جراحی های آرتروسکوپیک زانو با تکنیک های اروپایی و امریکایی و انجام حدود 300 جراحی آرتروسکوپیک در اتاق عمل های ایران. مدیر سایت جامع اتاق عمل
حمیدرضا محمدی 167 نوشته در سایت جامع اتاق عمل دارد . مشاهده تمام نوشته های حمیدرضا محمدی- آشنایی با اتاق عمل
- آشنایی با هوشبری
- ارتوپدی و شکستگی
- پروسیجرهای جراحی اتاق عمل
- پوست، مو و زیبایی
- تجهیزات اتاق عمل
- تجهیزات هوشبری
- چشم
- دستگاه گوارش
- دیابت
- ذخیره
- رشته تحصیلی اتاق عمل
- رشته تحصیلی هوشبری
- زنان و زایمان
- زنان و زایمان و کودکان
- سرطان
- فضای اتاق عمل
- قلب و عروق
- کتاب های پزشکی
- کلیه و مجاری ادرار
- مقالات
- مقالات تخصصی بیهوشی
- مهارت های اتاق عمل
- مهارت های هوشبری
- ویدئو آموزش