- صفحه اصلی
- سرطان , قلب و عروق , مقالات
- سرطان خون و نکات مهم درباره آن

انواع سرطان خون
این سرطان بر روی سلول های خونی و مغز استخوان تأثیر می گذارد. این نوع سرطان ها با اثر بر روی بافت اسفنجی داخل استخوان ها که سلول های خونی را تولید می کنند، منجر به تغییر رفتار سلول های خونی و کارایی آنها را می شوند.
انواع سلول های خونی
- گلبول های سفید خون مسئولیت مبارزه با عفونت را به عنوان بخشی از سیستم ایمنی بدن به عهده دارد.
- گلبول های قرمز خون اکسیژن را به بافت ها و اندام های بدن شما می رسانند و دی اکسید کربن را به ریه ها منتقل می کنند تا فرایند تنفس در بدن صورت گیرد.
- هنگام جراحت شدید، پلاکتها به لخته شدن خون کمک می کنند.
سه نوع عمده از سرطان خون وجود دارد:
- لوسمی
- لنفوم
- میلوما
این سرطان ها باعث می شود که مغز استخوان و سیستم لنفاوی به خوبی کار نکنند و تولید کلیه انواع مختلف گلبول ها را تحت تاثیر قرار داده و عملکرد آن ها را تحت تاثیر قرار می دهند.
لوسمی
افرادی که مبتلا به لوسمی هستند، تعداد زیادی از سلول های سفید خون را می سازند که نمی توانند با عفونت مبارزه کنند. Leukemia به چهار نوع بر اساس نوع سلول های سفید خون تاثیر می گذارد و اینکه آیا به سرعت (حاد) یا به آرامی (مزمن) رشد می کند، تقسیم می شود.
لوسمی لنفوسیتی حاد ALL) Acute lymphocytic leukemia)
این نوع با سلول های سفید خون به نام لنفوسیت ها در مغز استخوان شروع می شود. افراد مبتلا به ALL ، لنفوسیت های زیادی را تولید می کنند که سلول های سفید خون سالم را از بین می برند. اگر درمان نشود، ALL می تواند به سرعت پیشرفت کند.
این شایع ترین نوع سرطان دوران کودکی است. کودکان 3 تا 5 ساله بیشتر احتمال دارد که به آن مبتلا شوند، اما بزرگسالان بالای 75 سال هم می توانند دچار آن شوند.
شما هم احتمال دارد که دچار آن شوید اگر :
- یک برادر یا خواهر مبتلا به ALL دارید
- اگر در گذشته مراحل شیمی درمانی یا پرتو درمانی برای نوع دیگری از سرطان ها، مورد معالجه قرار گرفته باشید.
- در معرض اشعه های سرطان زا قرار گرفته باشید.
- سندرم داون یا یکی دیگر از اختلالات ژنتیکی در شما وجود داشته باشد.
لوسمی میلوئیدی حاد AML) Acute myeloid leukemia)
این نوع سرطان خون در سلول های میلوئیدی آغاز می شود که معمولا گلبول های سفید، گلبول های قرمز و پلاکت ها را درگیر می کند. تعداد سلول های سالم در هر سه نوع را کاهش می دهد و این نوع از لوسمی به سرعت رشد می کند.این سرطان عمدتا افراد بالای 65 سال را تحت تاثیر قرار می دهد. در مردان بیشتر از زنان شایع است.
شما هم ممکن است مبتلا به آن شوید اگر :
- با شیمی درمانی یا پرتو درمانی قبلا تحت درمان قرا گرفته باشید.
- در معرض مواد شیمیایی سمی مانند بنزن بوده باشید.
- مصرف دخانیات
- داشتن اختلال در خون مانند میلولد پلاسمی یا polycythemia vera یا یک اختلال ژنتیکی مانند سندرم داون
لوسمی لنفوسیتی مزمن (Chronic lymphocytic leukemia(CLL
این نوع بیماری شایع ترین نوع لوسمی در بزرگسالان است. مثل ALL، از لنفوسیت ها در مغز استخوان شروع می شود، اما به آرامی رشد می کند و بسیاری از افراد مبتلا به CLL تا چند سال پس از شروع سرطان علائم نشان نمی دهند.
CLL عمدتا در افراد بالای 70 سال یا بیشتر تاثیر می گذارد. داشتن سابقه خانوادگی سرطان خون می تواند شانس ابتلا به این سرطان را افزایش می دهد، در معرض مواد شیمیایی مثل حشره کش ها به مدت طولانی می تواند منجر به این بیماری شود.
لوسمی میلوئیدی مزمن CML)Chronic myeloid leukemia)
این سرطان خون در سلول های میلوئیدی مانند AML شروع می شود و منجر به رشد غیر طبیعی سلول های خونی می کنند.
CML در مردان نسبت به زنان بیشتر است. معمولا بیشتر در بزرگسالان تاثیر می گذارد، اما بچه ها هم گاهی می توانند گرفتار آن شوند. قرار گرفتن در برابر مقدار زیادی از اشعه های مضر احتمال دچار شدن به این بیماری را بیشتر خواهد کرد.
لنفوم
این یک سرطان سیستم لنفاوی است. این شبکه عروقی شامل گره های لنفاوی، طحال و غده تیروئید است. این اندام سلول های سفید خون را تامین می کنند تا با عفونت های بدن مبارزه کنند.
لنفوم ها در نوعی از گلبول های سفید خون به نام لنفوسیت ها ایجاد می شوند و دو نوع اصلی از لنفوم وجود دارد:
لنفوم هوچکین در سلولهای ایمنی مانند لنفوسیت B یا سلول های B شروع می شود. این سلول ها پروتئین هایی به نام آنتی بادی هایی که با میکروب ها مبارزه می کنند را ترشح می کنند. افراد مبتلا به لنفوم هوچکین دارای لنفوسیت های بزرگ به نام سلول های رید استمربر (Reed-Sternberg cells) در گره های لنفاوی هستند.
لنفوم غیر هوچکین (Non-Hodgkin’s lymphoma) در سلول های B یا در سلول های ایمنی دیگری به نام سلول T ایجاد می شود. لنفوم غير هوچکين شايع تر از لنفوم هوچکين است.
هر دو نوع به چند نوع زیر تقسیم می شوند. این تیپ ها بر پایه جایی است که سرطان در بدن شروع به فعالیت می کنند و چگونگی رفتار آنها در بدن می باشد.
افراد مبتلا به سیستم ایمنی ضعیف بیشتر احتمال دارد که لنفوم را دریافت کنند. عفونت با ویروس اپستین بار، ویروس HIV و یا هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori) همچنین شانس ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.
لنفوم اغلب در افراد 15 تا 35 ساله و بالای 50 سال تشخیص داده می شود.
میلوما( Myeloma)
این نوع سرطان در سلول های پلاسما در مغز استخوان ایجاد می شود. سلول های پلاسما یک نوع از سلول های سفید خون است که آنتی بادی ها را تولید می کند.
سلول های میلوما از طریق مغز استخوان پخش می شوند. آنها می توانند به استخوان های شما آسیب برسانند و سلول های سالم را از بین ببرند. این سلول ها همچنین آنتی بادی هایی را ایجاد می کنند که نمی توانند با عفونت مبارزه کنند.
این سرطان اغلب به نام میلینوم چندگانه نامیده می شود، زیرا در بسیاری از نقاط مغز استخوان یافت می شود.
مردان بالای 50 سال بیشتر احتمال دارد که به آن مبتلا شوند، و آمریکایی های آفریقایی-آمریکایی شانس ابتلای بیشتری نسبت به دیگران دارند.
شانس ابتلای افرادی بالاتر است که:
- از بستگان نزدیک یکی مبتلا به میلولم داشته باشند
- چاق هستند
- زمان زیادی را در اطراف تابش اشعه های مضرصرف کرده اند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.


»» کارشناس جراحی و کارشناس ارشد مدیریت خدمات بهداشتی درمانی با ۱۷سال سابقه فعالیت در زمینه های مختلف دارو، درمان، تجهیزات پزشکی، اتاق عمل و دارای مهارت تخصصی در جراحی های آرتروسکوپیک زانو با تکنیک های اروپایی و امریکایی و انجام حدود 300 جراحی آرتروسکوپیک در اتاق عمل های ایران. مدیر سایت جامع اتاق عمل
حمیدرضا محمدی 167 نوشته در سایت جامع اتاق عمل دارد . مشاهده تمام نوشته های حمیدرضا محمدی

- آشنایی با اتاق عمل
- آشنایی با هوشبری
- ارتوپدی و شکستگی
- پروسیجرهای جراحی اتاق عمل
- پوست، مو و زیبایی
- تجهیزات اتاق عمل
- تجهیزات هوشبری
- چشم
- دستگاه گوارش
- دیابت
- ذخیره
- رشته تحصیلی اتاق عمل
- رشته تحصیلی هوشبری
- زنان و زایمان
- زنان و زایمان و کودکان
- سرطان
- فضای اتاق عمل
- قلب و عروق
- کتاب های پزشکی
- کلیه و مجاری ادرار
- مقالات
- مقالات تخصصی بیهوشی
- مهارت های اتاق عمل
- مهارت های هوشبری
- ویدئو آموزش