- صفحه اصلی
- تجهیزات هوشبری
- تاریخچه لوله تراشه
تاریخچه لوله تراشه
تاریخچه لوله تراشه
علم پزشکی از ابتدای پیدایش با مسئله اکسیژن رسانی به بیماران و راه های مختلف آن درگیر بوده و هست و هر روزه به دنبال این است که بهترین روش های ممکن برای رساندن اکسیژن به بیمارانی که نیاز به اکسیژن مصنوعی دارند ، می باشد.
اولین لوله تراشه در مرکز پزشکی پورتکس (مرکز مشترک بین فرانسه و انگلستان) در رنگ سفید و بدون کاف تولید شد.در همین راستا فردی بنام مگیل با بررسی بیشتر در لوله تراشه، کاف لوله تراشه را طراحی کرد و آن را به لوله تراشه افزود و لوله تراشه های کافدار را به جامعه پزشکی معرفی کرد.
همچنین تکنیکهای ساخت بعد از ارایه لوله تراشه جدید مناسبتر از قبل شد و پس از آن یک نوار آبی را به صورتی دستی روی لولههای تراشه چسباندند که به نوار آبی مشهور شد و به عنوان مارکر در لوله ها مورد استفاده قرار می گرفت که بعدها توسط شرکتهای سازنده مورد استفاده قرار گرفت.
قبل از ابداع لوله تراشههای چندبار مصرف لوله های چند بار مصرف به رنگ نارنجی بنام لولههای روش (Rusch) استفاده میشد که پس از استفاده شسته شده و مجدداً استفاده می شود.
اولین فردی بود که با استفاده از پلاستیک یکبار مصرف اقدام به تولید لوله تراشه کرد دیوید شریدان (David S. Sheridan) نام داشت و وی با این کار خدمت بزرگی در تکامل لوله تراشه را منجر شد.
اغلب لوله تراشههایی که امروزه استفاده میشود از جنس پلی وینیل کلراید هستند، اما انواع ویژهای از لولههای تراشه از جنس سیلیکون، کائوچو و استیل نیز بهطور گسترده موجود است.
بیشتر لولههای تراشه یک کاف با قابلیت باد شدن دارند، در زمانی که لوله در نای بیمار قرار گرفت این کاف از هوا پر میشود و در نهایت مانع نشت هوا و ورود خون، ترشحات، محتویات معده و مایعات به راه هوایی بیمار میشود.
لولههای بدون کاف نیز وجود دارد که به صورت محدود برای استفاده در بیماران کودک استفاده میشود.
در کودکان وجود غضروف کریکوئید باعث بسته شدن نواحی اطراف لوله تراشه شده که در نهایت راه هوایی را از خطرات ورود خون و ترشحات و … مصون نگه میدارد.
انواع لولههای تراشه :
- انواع دهانی
- بینی
- کافدار
- بدون کاف
- RAE (که توسط RingوAdairوElwyn ابداع شد)
- لولههای آرمه
- دابللومن
- لوله تشیّد (Tashayod)که توسط محمداسماعیل تشیّد اختراع شد)
تقسیم بندی لولههای تراشه بر اساس قطر داخلی (ID) می باشد، که برای انسان در محدوده ۲ الی ۱۰٫۵میلیمتر وجود دارد. همچنین طول این لولهها بر اساس سانتیمتر علامتگذاری شده تا طول لوله وارد شده به حلق از نوک دندان بیمار قابل اندازهگیری باشد.
انتخاب سایز لوله بر اساس وزن بیمار انجام میشود، به عنوان مثال برای بیماران کودک یا نوزادان نارس از لولههای با کوچکترین سایز استفاده میشود.
لولههای بزرگتر از سایز ۶ میلیمتر معمولاً دارای کاف با قابلیت باد شدن هستند. لولههای مورد استفاده معمولاً بر اساس نوع عمل انتخاب میشوند مثلاً برای اعمال جراحی قفسه سینه از لولههای دابللومن و برای جراحی هایی که احتمال فشار بر روی لوله در حین عمل وجود دارد از لولههای آرمه استفاده میشود
موارد استفاده:
از لوله تراشه برای تحویل اکسیژن با غلظت بالاتر از غلظت آن در هوا و همچنین برای تحویل سایر گازها از جمله هلیم، نیتریک اکسید، دی نیتروژن مونوکسید، زنون یا برخی از گازهای بیهوشی فرار مانند دسفلوران، ایزوفلوران و سووفلوران به بیمار حین بیهوشی استفاده میشود.
همچنین از طریق لوله تراشه میتوان داروهایی نظیر سالبوتامول، آتروپین، اپینفرین، ایپراتروپیوم بروماید و لیدوکائین استفاده کرد.
از لوله تراشه معمولاً به عنوان وسیلهای جهت اداره کردن راه هوایی بیمار درهنگام بیهوشی عمومی، مراقبتهای ویژه، تهویه مکانیکی و شرایط اورژانسی استفاده میشود.
بعد از قرار دادن لوله در داخل تراشه بیمار کاف لوله تراشه را پر کرده و پس از سمع دو طرفه ریه و اطمینان از اینکه در محل مناسب قرار گرفتهاست لوله تراشه را در محل مناسب با چسب بر روی صورت بیمار محکم میکنیم
💡 انواع لوله تراشه را بهتر بشناسید
این مطلب بدون برچسب می باشد.


»» کارشناس جراحی و کارشناس ارشد مدیریت خدمات بهداشتی درمانی با ۱۷سال سابقه فعالیت در زمینه های مختلف دارو، درمان، تجهیزات پزشکی، اتاق عمل و دارای مهارت تخصصی در جراحی های آرتروسکوپیک زانو با تکنیک های اروپایی و امریکایی و انجام حدود 300 جراحی آرتروسکوپیک در اتاق عمل های ایران. مدیر سایت جامع اتاق عمل
حمیدرضا محمدی 167 نوشته در سایت جامع اتاق عمل دارد . مشاهده تمام نوشته های حمیدرضا محمدی

- آشنایی با اتاق عمل
- آشنایی با هوشبری
- ارتوپدی و شکستگی
- پروسیجرهای جراحی اتاق عمل
- پوست، مو و زیبایی
- تجهیزات اتاق عمل
- تجهیزات هوشبری
- چشم
- دستگاه گوارش
- دیابت
- ذخیره
- رشته تحصیلی اتاق عمل
- رشته تحصیلی هوشبری
- زنان و زایمان
- زنان و زایمان و کودکان
- سرطان
- فضای اتاق عمل
- قلب و عروق
- کتاب های پزشکی
- کلیه و مجاری ادرار
- مقالات
- مقالات تخصصی بیهوشی
- مهارت های اتاق عمل
- مهارت های هوشبری
- ویدئو آموزش